3…, 2…, 1… - start! Za nami historyczny dzień, dr inż. Sławosz Uznański-Wiśniewski wyruszył w misję naukowo-technologiczną Ax-4 na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).
Ukończyłam studia z zakresu technologii żywności na Politechnice Łódzkiej. Jestem adiunktem na Wydziale BiNoŻ PŁ. W pracy naukowej zajmuję się substancjami bioaktywnymi pochodzenia naturalnego i żywnością o działaniu prozdrowotnym. Poszukuję składników żywności szczególnie pomocnych w profilaktyce i terapii przewlekłych chorób cywilizacyjnych. Koncentruję się na poszukiwaniu metod wzbogacania i przetwarzania żywności, które pozwalają na wydatne zwiększanie potencjału prozdrowotnego. Moje zainteresowania prywatne obejmują historię cywilizacji i kulturoznawstwo.
Kawę zaczęto spożywać 3 000 lat temu, podobnie jak herbatę, a ziarno kakaowca jeszcze pięć wieków wcześniej. Kawa pochodzi z regionów współczesnej Etiopii.