Wczesne wykrywanie zagrożeń, takich jak zawał serca, udar czy niewydolność serca oraz wsparcie personelu medycznego w podejmowaniu decyzji – to cele projektu CardioSense. Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowują inteligentny system teleopieki do predykcji zdarzeń sercowo-naczyniowych. Projekt o wartości prawie 5,9 mln zł powstaje we współpracy z firmą HRP Care sp. z o.o. Ogromną rolę w projekcie odgrywają także eksperci – lekarze i inne służby medyczne.
Od 1 stycznia 2025 roku, wszedł w życie obowiązek selektywnego zbierania odpadów typu: tekstylia, odzież, obuwie . To zadanie gmin, które jest poprzez Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) będą dokonywać obioru odpadów nie tylko tekstylnych, ale również skórzanych.
Obecnie rekomendowana dzienna dawka witaminy C wynosi 90 mg dla dorosłych mężczyzn i 75 mg dla dorosłych kobiet. Palaczom zaleca się jej podwyższenie o 30-50 %. Warto także dodać, iż tolerowany górny poziom dziennej dawki to nawet 2 gramy.
Niedobory witaminy D są tak powszechne, że mówi się o nowej epidemii. Naukowcy oceniają, że występują one u 25-50% populacji (zależnie od regionu geograficznego, pory roku, klimatu, diety oraz podłoża genetycznego mieszkańców danego regionu).
To choroba, która zyskała bardzo na popularności w ostatnim czasie za sprawą kolejnych zachorowań, niestety również ze skutkiem śmiertelnym. Co jest źródłem zakażeń? Jak się chronić? Słowem – wszystko, co powinniście wiedzieć o legionelozie, by czuć się bezpiecznie.
W ostatnich latach obserwowana jest zwiększająca się świadomość konsumentów na temat znaczenia diety w zmniejszaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Nie możemy jednak zapominać, że produkty spożywcze mogą być źródłem wielu szkodliwych związków chemicznych, jak również mikroorganizmów powodujących ponad 200 chorób, od zatrucia pokarmowego po nowotwory.
Kawę zaczęto spożywać 3 000 lat temu, podobnie jak herbatę, a ziarno kakaowca jeszcze pięć wieków wcześniej. Kawa pochodzi z regionów współczesnej Etiopii.
Szukamy informacji dotyczących wyrobów, które zgodnie z obowiązującym w UE ustawodawstwem powinny znajdować się na opakowaniach poszczególnych produktów.
Fleksitarianizm to coś pomiędzy typową dietą stosowną w krajach rozwiniętych, obfitującą w białko zwierzęce i produkty przetworzone, a wegetarianizmem.
Jeść mięso czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zadają je sobie coraz częściej konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie, którzy w obliczu wątpliwości rezygnują z konsumpcji mięsa.
Historycznie dowody świadczące o użytkowaniu roślin konopnych przez ludzi, pochodzą z prehistorycznej Europy, a dokładnie z okolic Stuttgartu w Niemczech.