Zapraszamy do słuchania ciekawych rozmów z ekspertami Politechniki Łódzkiej.
Formularz wyszukiwania
Zdrowie
15 stycznia 2024
Obecnie rekomendowana dzienna dawka witaminy C wynosi 90 mg dla dorosłych mężczyzn i 75 mg dla dorosłych kobiet. Palaczom zaleca się jej podwyższenie o 30-50 %. Warto także dodać, iż tolerowany górny poziom dziennej dawki to nawet 2 gramy.
5 grudnia 2023
Niedobory witaminy D są tak powszechne, że mówi się o nowej epidemii. Naukowcy oceniają, że występują one u 25-50% populacji (zależnie od regionu geograficznego, pory roku, klimatu, diety oraz podłoża genetycznego mieszkańców danego regionu).
30 sierpnia 2023
To choroba, która zyskała bardzo na popularności w ostatnim czasie za sprawą kolejnych zachorowań, niestety również ze skutkiem śmiertelnym. Co jest źródłem zakażeń? Jak się chronić? Słowem – wszystko, co powinniście wiedzieć o legionelozie, by czuć się bezpiecznie.
24 sierpnia 2023
W ostatnich latach obserwowana jest zwiększająca się świadomość konsumentów na temat znaczenia diety w zmniejszaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Nie możemy jednak zapominać, że produkty spożywcze mogą być źródłem wielu szkodliwych związków chemicznych, jak również mikroorganizmów powodujących ponad 200 chorób, od zatrucia pokarmowego po nowotwory.
26 września 2022
Kawę zaczęto spożywać 3 000 lat temu, podobnie jak herbatę, a ziarno kakaowca jeszcze pięć wieków wcześniej. Kawa pochodzi z regionów współczesnej Etiopii.
9 czerwca 2022
Praktycznie od tego momentu przez kolejne stulecia w preparatach kosmetycznych stosowano wyłącznie surowce pochodzenia naturalnego.
10 marca 2022
Szukamy informacji dotyczących wyrobów, które zgodnie z obowiązującym w UE ustawodawstwem powinny znajdować się na opakowaniach poszczególnych produktów.
17 lutego 2022
Fleksitarianizm to coś pomiędzy typową dietą stosowną w krajach rozwiniętych, obfitującą w białko zwierzęce i produkty przetworzone, a wegetarianizmem.
9 lutego 2022
Jeść mięso czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zadają je sobie coraz częściej konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie, którzy w obliczu wątpliwości rezygnują z konsumpcji mięsa.
3 lutego 2022
Historycznie dowody świadczące o użytkowaniu roślin konopnych przez ludzi, pochodzą z prehistorycznej Europy, a dokładnie z okolic Stuttgartu w Niemczech.