Zdrowie

Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny otrzymali w tym roku Mary E. Brunkow i Fred Ramsdell z USA oraz Shimon Sakaguchi z Japonii. Tegoroczni laureaci wyjaśnili mechanizmy odpowiedzialne za tzw. obwodową tolerancję immunologiczną, a dokładniej zidentyfikowali komórki, które decydują o istnieniu i jakości działania tego mechanizmu.
To choroba, która zyskała bardzo na popularności w ostatnim czasie za sprawą kolejnych zachorowań, niestety również ze skutkiem śmiertelnym. Co jest źródłem zakażeń? Jak się chronić? Słowem – wszystko, co powinniście wiedzieć o legionelozie, by czuć się bezpiecznie.
W ostatnich latach obserwowana jest zwiększająca się świadomość konsumentów na temat znaczenia diety w zmniejszaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Nie możemy jednak zapominać, że produkty spożywcze mogą być źródłem wielu szkodliwych związków chemicznych, jak również mikroorganizmów powodujących ponad 200 chorób, od zatrucia pokarmowego po nowotwory.