Oliwkowe opakowania do zjedzenia

Oliwki są popularnym warzywem spożywanym w różnej formie, a zawsze po ich przetworzeniu pozostają produkty uboczne.

Warzywa te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, są źródłem między innymi: witamin z grupy B, witaminy E, witaminy C, prowitaminy A, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym głównie kwasu oleinowego, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają również minerały (fosfor, wapń, miedź, sód, żelazo, potas), a co ważne - także związki bioaktywne, w tym polifenolowe. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, działają przeciwzapalnie, obniżają poziom cukru. Podczas tłoczenia oliwek część związków odżywczych, a także bioaktywnych zostaje w wytłokach, co sprawia, że wytłoki z oliwek są produktem ubocznym o interesującym składzie z punktu widzenia żywieniowego.

przetwórstwo oliwek

Wartościowe opakowanie z odzysku

Pochodzące z przetwórstwa oliwek wytłoki można wykorzystać do produkcji opakowań. Trzeba je odpowiednio przygotować i rozdrobić. Zaproponowałyśmy nowatorską mieszankę do wytworzenia opakowań, która składa się nawet do 80% z wytłoków, reszta dodatków to produkty naturalne, zbożowe. Surowce te ujednolicamy, aby nabrały cech plastycznych, formujemy i wypiekamy. Nasze opakowania powstają w kilku etapach, co ważne jednak proces produkcji nie wymaga użycia substancji chemicznych i generuje niski ślad węglowy. Otrzymane opakowania są jadalne, a wielu konsumentów docenia także ich walory odżywcze, ale również smakowe. Ponadto opakowania te są biodegradowalne.

Warto zwrócić uwagę na aspekt estetyczny. W zależności od dojrzałości oliwek możemy otrzymać różny ich odcień. Zielone są o niskim stopniu dojrzałości, natomiast czarne o najwyższym, a to umożliwia wytworzenie naturalnie różnych kolorów opakowań, np. zielonkawe, brązowe, ciemno-fioletowe, czy nawet czarne.

Upowszechnienie pomysłu będzie możliwe, po otrzymaniu patentu. Liczymy, że nasze opakowania pojawią się szybko w każdym domu.

Pomysł opracowany przez zespół w składzie: dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z PŁ zdobył II miejsce w Konkursu Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki. Rozwiązanie dotyczyło: "Mieszanki do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki".