Maria Małecka, absolwentka architektury na Politechnice Łódzkiej obroniła z wyróżnieniem pracę dyplomową "Synestezja architektury - centrum sztuki z klubem muzyki elektronicznej w Łodzi".
3…, 2…, 1… - start! Za nami historyczny dzień, dr inż. Sławosz Uznański-Wiśniewski wyruszył w misję naukowo-technologiczną Ax-4 na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).
Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka naukowo pasjonuje się tematami dotyczącymi podwyższania wartości odżywczej i aktywności biologicznej kiełków. Interesuje się projektowaniem żywności nowej generacji, przemianami oraz poprawą stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności. W kręgu jej zainteresowań są także: innowacyjne opakowania, dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowania trwałości, związek diety ze stanem zdrowia i wpływem na długowieczność.
Ekspertka bardzo ceni sobie pracę ze studentami, przekazuje im z zapałem wiedzę i dzieli się własnym doświadczeniem. Ma optymistyczne podejście do życia, nauki i ludzi. Od najmłodszych lat prowadziła doświadczania w kuchni, na dachu i w ogrodzie. Na początku swojej studenckiej drogi zawodowej była przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Kollaps, a obecnie jest jego opiekunem.
Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności jest pełnomocniczką dziekana ds. promocji. Od 8 lat z pasją dzieli się swoją wiedzą także z najmłodszymi studentami Politechniki Łódzkiej,prowadząc warsztaty i wykłady na Łódzkim Uniwersytecie Dziecięcym.
Szczęśliwa mama dwójki dzieci. Interesuje się sztuką, szczególnie malarstwem współczesnym. Lubi muzykę, pływanie, taniec i górskie wędrówki. Uwielbia eksperymentować w kuchni, przyrządzając prozdrowotne potrawy dla rodziny i przyjaciół. Od lat jest propagatorką zdrowego stylu życia.
Dr inż. Gałązka-Czarnecka w cyklu „Nauka movi(e)” opowiadała o kulinarnych tradycjach świątecznych.
Jajko jest doskonałym produktem spożywczym w naszej diecie. Gdy czasami myślę, co zapakowałabym na bezludną wyspę, to byłyby to z pewnością jajka, gdyż ich skład jest prawie idealny. Zawierają one praktycznie wszystkie składniki odżywcze, no może za wyjątkiem witaminy C.
W Polsce w tłusty czwartek do dystrybucji trafia około 100 milionów pączków, to około 700 tys. ton słodkiej i dość tłustej przyjemności. Jeden pączek waży od 60 do 80 g i w zależności od receptury, jego spożycie dostarczy od 200 do 400 kcal.
Zaproponowałyśmy nowatorską mieszankę do wytworzenia opakowań, która składa się nawet do 80% z wytłoków, reszta dodatków to produkty naturalne, zbożowe.
Fleksitarianizm to coś pomiędzy typową dietą stosowną w krajach rozwiniętych, obfitującą w białko zwierzęce i produkty przetworzone, a wegetarianizmem.
Jeść mięso czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zadają je sobie coraz częściej konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie, którzy w obliczu wątpliwości rezygnują z konsumpcji mięsa.
Ze względu na niepowtarzalny skład oliwy z oliwek, nazywanie jej eliksirem młodości, nie jest tylko marketingowym sloganem, ale jest naukowo potwierdzane. Systematyczne spożycie oliwy z oliwek wpływa na poprawę pamięci, koncentracji u ludzi, także w wieku dojrzałym i u seniorów.