Czy w XXI wieku nie moglibyśmy poznawać chemii inaczej niż poprzez zapis reakcji? Może warto nakręcić film, pokazujący, jak biegnie dana reakcja chemiczna?
Oszacowano, że w połowie lat pięćdziesiątych XX wieku bystry matematyk mógł opanować 10 procent matematyki. Dziś doktorant przed obroną powinien znać kilkadziesiąt pozycji naukowych.
Co wspólnego mają tak często w ostatnim czasie promowane hasła: gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ) z analizą cyklu życia (LCA)? O aktualnych priorytetach polityki gospodarczej UE, które mają pomóc w dążeniu do zrównoważonego rozwoju...
Świat kwiatów kojarzymy najczęściej z pięknym zapachem i różnorodnością kolorystyczną, czyli przede wszystkim interpretujemy go przez wzgląd na walory estetyczne.
Nanotechnologia to nauka o bardzo małych strukturach zwanych nanomateriałami i nanocząstkami oraz o technikach ich wytwarzania i badania. Rozmiary nanocząstek przyrównać można do tysięcznych części grubości ludzkiego włosa.
Czy zastanawiasz się, co sprawia, że słodycz świeżych owoców dostarcza nam tyle energii, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować? A gdyby tak dostarczyć tej samej energii do naszych smartfonów, laptopów, samochodów, samolotów?…
W ekonomii również mamy inflację i też polega ona na pewnego rodzaju dmuchaniu balonu (podobnie obrazuje się inflację kosmiczną). W tym przypadku balon to gospodarka, a powietrze to pieniądz.
Branża odzieżowa to druga co do wielkości gałąź przemysłu odpowiedzialna za zanieczyszczenie świata. Odzież, trafiająca do sklepów, często wystawiana jest przez dwa, trzy tygodnie, następnie ulega atrakcyjnym obniżkom, a mimo to nie jest sprzedawana.
Metaverse za sprawą wywiadu Marka Zuckerberga stało się ostatnio bardzo popularnym hasłem. Dyrektor generalny Facebooka zaprezentował koncepcję projektu metaverse, który w płynny sposób ma połączyć Internet z wirtualną rzeczywistością.
Jestem absolwentką technologii żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Obecnie pracuje na stanowisku adiunkta w Instytucie Technologii i Analizy Żywności PŁ. W pracy naukowej zajmuję się głownie badaniem wpływu procesów przetwórczych wybranych surowców roślinnych na zawartość związków biologicznie aktywnych oraz poszukiwaniem nowych rozwiązań w wyodrębnianiu i identyfikacji związków biologicznie aktywnych o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.
Fleksitarianizm to coś pomiędzy typową dietą stosowną w krajach rozwiniętych, obfitującą w białko zwierzęce i produkty przetworzone, a wegetarianizmem.
Jeść mięso czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zadają je sobie coraz częściej konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie, którzy w obliczu wątpliwości rezygnują z konsumpcji mięsa.
Ze względu na niepowtarzalny skład oliwy z oliwek, nazywanie jej eliksirem młodości, nie jest tylko marketingowym sloganem, ale jest naukowo potwierdzane. Systematyczne spożycie oliwy z oliwek wpływa na poprawę pamięci, koncentracji u ludzi, także w wieku dojrzałym i u seniorów.