dr inż. Joanna Oracz

Jestem absolwentką technologii żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Obecnie pracuje na stanowisku adiunkta w Instytucie Technologii i Analizy Żywności PŁ. W pracy naukowej zajmuję się głownie badaniem wpływu procesów przetwórczych wybranych surowców roślinnych na zawartość związków biologicznie aktywnych oraz poszukiwaniem nowych rozwiązań w wyodrębnianiu i identyfikacji związków biologicznie aktywnych o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.

Ze względu na niepowtarzalny skład oliwy z oliwek, nazywanie jej eliksirem młodości, nie jest tylko marketingowym sloganem, ale jest naukowo potwierdzane. Systematyczne spożycie oliwy z oliwek wpływa na poprawę pamięci, koncentracji u ludzi, także w wieku dojrzałym i u seniorów. Ponadto zawarte związki fenolowe, tokoferole działają przeciwstarzeniowo. Tokoferol zapobiegania uszkodzeniom oksydacyjnym skóry wywołanym przez promieniowanie UV.