Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii w 2024 roku przyznano w połowie Davidowi Bakerowi „za projektowanie białek z wykorzystaniem technik obliczeniowych”, a w drugiej połowie wspólnie Demisowi Hassabisowi i Johnowi M. Jumperowi „za przewidywanie struktury białek”.
Formularz wyszukiwania
dr inż. Joanna Oracz
19 lipca 2023
Zaproponowałyśmy nowatorską mieszankę do wytworzenia opakowań, która składa się nawet do 80% z wytłoków, reszta dodatków to produkty naturalne, zbożowe.
1 lutego 2023
Olej palmowy może występować w takich produktach spożywczych, jak ciastka i ciasta, kremy, lody, batony, popcorn, chipsy, mrożone frytki, bułki do hamburgerów, gotowe ciasta na pizzę, margaryny, zupy w proszku, płatki zbożowe, preparaty dla noworodków i wielu innych. Jest również bardzo szeroko wykorzystywany do produkcji kosmetyków jako składnik balsamów do ciała, kremów, odżywek szamponów, mydeł, płynów do kąpieli, pomadek czy podkładów do twarzy. Nie zawsze możemy być świadomi tego, że dany produkt spożywczy czy kosmetyczny zawiera w swoim składzie olej palmowy, gdyż producenci często nie wskazują dokładnego pochodzenia wykorzystywanego surowca i określają go jako „olej roślinny”. Mając na uwadze nasze zdrowie oraz środowisko naturalne, powinniśmy ograniczyć spożycie i wykorzystanie oleju palmowego
17 lutego 2022
Fleksitarianizm to coś pomiędzy typową dietą stosowną w krajach rozwiniętych, obfitującą w białko zwierzęce i produkty przetworzone, a wegetarianizmem.
9 lutego 2022
Jeść mięso czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zadają je sobie coraz częściej konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie, którzy w obliczu wątpliwości rezygnują z konsumpcji mięsa.
4 marca 2021
Ze względu na niepowtarzalny skład oliwy z oliwek, nazywanie jej eliksirem młodości, nie jest tylko marketingowym sloganem, ale jest naukowo potwierdzane. Systematyczne spożycie oliwy z oliwek wpływa na poprawę pamięci, koncentracji u ludzi, także w wieku dojrzałym i u seniorów.
10 kwietnia 2019
Czekolada jest jednym z najbardziej popularnych i cenionych na całym świecie produktów otrzymywanych z przetworzonych nasion drzewa kakaowego.