Czy w XXI wieku nie moglibyśmy poznawać chemii inaczej niż poprzez zapis reakcji? Może warto nakręcić film, pokazujący, jak biegnie dana reakcja chemiczna?
Oszacowano, że w połowie lat pięćdziesiątych XX wieku bystry matematyk mógł opanować 10 procent matematyki. Dziś doktorant przed obroną powinien znać kilkadziesiąt pozycji naukowych.
Co wspólnego mają tak często w ostatnim czasie promowane hasła: gospodarka o obiegu zamkniętym (GOZ) z analizą cyklu życia (LCA)? O aktualnych priorytetach polityki gospodarczej UE, które mają pomóc w dążeniu do zrównoważonego rozwoju...
Świat kwiatów kojarzymy najczęściej z pięknym zapachem i różnorodnością kolorystyczną, czyli przede wszystkim interpretujemy go przez wzgląd na walory estetyczne.
Nanotechnologia to nauka o bardzo małych strukturach zwanych nanomateriałami i nanocząstkami oraz o technikach ich wytwarzania i badania. Rozmiary nanocząstek przyrównać można do tysięcznych części grubości ludzkiego włosa.
Czy zastanawiasz się, co sprawia, że słodycz świeżych owoców dostarcza nam tyle energii, dzięki czemu możemy swobodnie funkcjonować? A gdyby tak dostarczyć tej samej energii do naszych smartfonów, laptopów, samochodów, samolotów?…
W ekonomii również mamy inflację i też polega ona na pewnego rodzaju dmuchaniu balonu (podobnie obrazuje się inflację kosmiczną). W tym przypadku balon to gospodarka, a powietrze to pieniądz.
Branża odzieżowa to druga co do wielkości gałąź przemysłu odpowiedzialna za zanieczyszczenie świata. Odzież, trafiająca do sklepów, często wystawiana jest przez dwa, trzy tygodnie, następnie ulega atrakcyjnym obniżkom, a mimo to nie jest sprzedawana.
Metaverse za sprawą wywiadu Marka Zuckerberga stało się ostatnio bardzo popularnym hasłem. Dyrektor generalny Facebooka zaprezentował koncepcję projektu metaverse, który w płynny sposób ma połączyć Internet z wirtualną rzeczywistością.
Jestem absolwentką technologii żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Obecnie pracuje na stanowisku adiunkta w Instytucie Technologii i Analizy Żywności PŁ.
Absolwent Wydziału FTIiMS PŁ, wykładowca w Instytucie Informatyki PŁ. Moim głównym obszarem zainteresowań są aplikacje internetowe oraz technologie i platformy z nimi związane.
P3T Studio rozpoczęło swoją działalność w kwietniu 2018 roku, gdy postanowiliśmy urzeczywistnić pomysł urządzenia do przetwarzania zużytego plastiku, takiego jak butelki PET i nieudane wydruki 3D na filament, czyli materiał do druku 3D.
W kręgu jej zainteresowań są także: innowacyjne opakowania, dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowania trwałości, związek diety ze stanem zdrowia i wpływem na długowieczność.
Beata Kolesińska jest profesorem nauk ścisłych i przyrodniczych w Instytucie Chemii Organicznej PŁ. Ukończyła studia na Wydziale Chemicznym PŁ. Kolejne stopnie naukowe: doktora nauk chemicznych uzyskała w 2002 r., a w 2011 r. doktora habilitowanego.
Adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności, przez ponad 30 lat, czyli całe życie studenckie i zawodowe związany z Politechniką Łódzką, w ostatnich latach szczególnie zainteresowany sposobami wykorzystania odpadów z przetwórstwa owocowego.
Absolwentka studiów z zakresu technologii żywności na Politechnice Łódzkiej, adiunkt na Wydziale BiNoŻ PŁ., w Instytucie Technologii i Analizy Żywności, w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa.
Absolwentka studiów z zakresu chemii żywności na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie, doktorant na Wydziale BiNoŻ PŁ. Pracuje w Instytucie Technologii i Analizy Żywności, w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa.
Wszechstronne studia w zakresie Fizyki doświadczanej i Informatyki stosowanej, a później doktorat w zakresie nauk chemicznych dał mi elastyczność, interdyscyplinarność i otwartość na naukę.
Kluczowymi obszarami badawczymi, które dominowały w pracy naukowej, są handel elektroniczny oraz innowacje marketingowe, szczególnie szeroko pojęty marketing internetowy.
Długoletni pracownik Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Jeden z twórców technologii kosmetyków, kierunku studiów II stopnia. Został on uruchomiony na PŁ w 2015 r.
Doktorantka kierunku InterChemMed Interdyscyplinarne studia doktoranckie łódzkich uczelni publicznych prowadzonego przez Politechnikę Łódzką we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Uniwersytetem Łódzkim.
Pracownik Zakładu Robotyki i Automatyzacji. Od początku przygody z nauką związany z robotyką medyczną, w szczególności robotyką mało inwazyjną i robotem Robin Heart.
Dyrektor Instytutu Inżynierii Materiałowej, Prodziekan ds. Rozwoju Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej, Współzałożyciel firmy spin off Advanced Graphene Products Sp. z o.o
Obecnie pracuje na Wydziale Zarządzania i Inżynierii Produkcji, choć przez lata związana z Wydziałem Technologii Materiałowych I Wzornictwa Tekstyliów.
Dr hab. inż. prof. PŁ Renata Kotynia pracuje w Katedrze Budownictwa Betonowego. Jest prodziekan ds. innowacji i współpracy z gospodarką na Wydziale Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska PŁ.
Ukończyłam studia matematyczne na Uniwersytecie Łódzkim. Jestem profesorem nadzwyczajnym na Wydziale FTIMS PŁ, jak również mam tytuł Distinguished Research Profesor w Southern Illinois University w USA, gdzie spędziłam większość mojej kariery naukowej.
Maria Mucha jest absolwentką fizyki na UŁ. W Politechnice Łódzkiej pracowała początkowo na Wydziale Chemicznym. W 1992 roku związała się z Wydziałem Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska.
Daty kolejnych awansów naukowych: 1970 r doktorat z fizyki polimerów, 1987 rok habilitacja w dziedzinie nauk chemicznych, 2002 tytuł profesora w dziedzinie nauk technicznych.
Jestem adiunktem w Instytucie Informatyki FTIMS. Posiadam stopień doktora fizyki teoretycznej. Głównymi moimi zainteresowaniami naukowymi, oprócz informatyki kwantowej, są zagadnienia z pogranicza teorii informacji, mechaniki kwantowej i termodynamiki.
Profesor uczelni w Instytucie Nauk Społecznych i Zarządzania Technologiami. Doktor habilitowana nauk społecznych w dyscyplinie nauk o polityce, antropolożka kultury.
Studia inżynierskie, magisterskie oraz doktoranckie ukończyła na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Obecnie jest adiunktem w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.