Wczesne wykrywanie zagrożeń, takich jak zawał serca, udar czy niewydolność serca oraz wsparcie personelu medycznego w podejmowaniu decyzji – to cele projektu CardioSense. Naukowcy z Politechniki Łódzkiej opracowują inteligentny system teleopieki do predykcji zdarzeń sercowo-naczyniowych. Projekt o wartości prawie 5,9 mln zł powstaje we współpracy z firmą HRP Care sp. z o.o. Ogromną rolę w projekcie odgrywają także eksperci – lekarze i inne służby medyczne.
Od 1 stycznia 2025 roku, wszedł w życie obowiązek selektywnego zbierania odpadów typu: tekstylia, odzież, obuwie . To zadanie gmin, które jest poprzez Punkty Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) będą dokonywać obioru odpadów nie tylko tekstylnych, ale również skórzanych.
Jestem absolwentką technologii żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Obecnie pracuje na stanowisku adiunkta w Instytucie Technologii i Analizy Żywności PŁ.
Absolwent Wydziału FTIiMS PŁ, wykładowca w Instytucie Informatyki PŁ. Moim głównym obszarem zainteresowań są aplikacje internetowe oraz technologie i platformy z nimi związane.
P3T Studio rozpoczęło swoją działalność w kwietniu 2018 roku, gdy postanowiliśmy urzeczywistnić pomysł urządzenia do przetwarzania zużytego plastiku, takiego jak butelki PET i nieudane wydruki 3D na filament, czyli materiał do druku 3D.
W kręgu jej zainteresowań są także: innowacyjne opakowania, dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowania trwałości, związek diety ze stanem zdrowia i wpływem na długowieczność.
Beata Kolesińska jest profesorem nauk ścisłych i przyrodniczych w Instytucie Chemii Organicznej PŁ. Ukończyła studia na Wydziale Chemicznym PŁ. Kolejne stopnie naukowe: doktora nauk chemicznych uzyskała w 2002 r., a w 2011 r.
Adiunkt w Instytucie Technologii i Analizy Żywności, przez ponad 30 lat, czyli całe życie studenckie i zawodowe związany z Politechniką Łódzką, w ostatnich latach szczególnie zainteresowany sposobami wykorzystania odpadów z przetwórstwa owocowego.
Absolwentka studiów z zakresu technologii żywności na Politechnice Łódzkiej, adiunkt na Wydziale BiNoŻ PŁ., w Instytucie Technologii i Analizy Żywności, w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa.
Absolwentka studiów z zakresu chemii żywności na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie, doktorant na Wydziale BiNoŻ PŁ. Pracuje w Instytucie Technologii i Analizy Żywności, w Zespole Technologii Skrobi i Cukiernictwa.
Wszechstronne studia w zakresie Fizyki doświadczanej i Informatyki stosowanej, a później doktorat w zakresie nauk chemicznych dał mi elastyczność, interdyscyplinarność i otwartość na naukę.
Kluczowymi obszarami badawczymi, które dominowały w pracy naukowej, są handel elektroniczny oraz innowacje marketingowe, szczególnie szeroko pojęty marketing internetowy.
Długoletni pracownik Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Jeden z twórców technologii kosmetyków, kierunku studiów II stopnia. Został on uruchomiony na PŁ w 2015 r.
Doktorantka kierunku InterChemMed Interdyscyplinarne studia doktoranckie łódzkich uczelni publicznych prowadzonego przez Politechnikę Łódzką we współpracy z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi i Uniwersytetem Łódzkim.
Pracownik Katedry Pojazdów i Podstaw Budowy Maszyn. Prowadzi zajęcia związane z transportem, językami programowania oraz silnikami spalinowymi. W dziedzinie Transportu zajmuje się przede wszystkim inżynierią ruchu drogowego, a w szczególności przepustowością skrzyżowań.
Jest pracownikiem Instytutu Surowców Naturalnych i Kosmetyków na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prowadzi zajęcia dla Studentów kierunku Technologia Kosmetyków oraz Industrial Biotechnology.
Pracownik w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków w Zespole Naturalnych i Syntetycznych Składników Kosmetyków. Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności prowadzi zajęcia na kierunku Technologia Kosmetyków, Biotechnologia oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
Dr hab. inż. Marta Gmurek jest Profesorem Politechniki Łódzkiej, Katedry Inżynierii Molekularnej na Wydziale Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska. W 2014r. obroniła z wyróżnieniem pracę doktorską, a w 2018 roku uzyskała stopień doktora habilitowanego.
Jest pracownikiem badawczo-dydaktycznym w Instytucie Informatyki Stosowanej. Od października 2020 roku jest kierownikiem dyscypliny informatyka techniczna i telekomunikacja PŁ. Tytuł profesora otrzymała, mając 39 lat.
Pracownik Zakładu Robotyki i Automatyzacji. Od początku przygody z nauką związany z robotyką medyczną, w szczególności robotyką mało inwazyjną i robotem Robin Heart.
Dyrektor Instytutu Inżynierii Materiałowej, Prodziekan ds. Rozwoju Wydziału Mechanicznego Politechniki Łódzkiej, Współzałożyciel firmy spin off Advanced Graphene Products Sp. z o.o
Obecnie pracuje na Wydziale Zarządzania i Inżynierii Produkcji, choć przez lata związana z Wydziałem Technologii Materiałowych I Wzornictwa Tekstyliów.
Dr hab. inż. prof. PŁ Renata Kotynia pracuje w Katedrze Budownictwa Betonowego. Jest prodziekan ds. innowacji i współpracy z gospodarką na Wydziale Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska PŁ.
Ukończyłam studia matematyczne na Uniwersytecie Łódzkim. Jestem profesorem nadzwyczajnym na Wydziale FTIMS PŁ, jak również mam tytuł Distinguished Research Profesor w Southern Illinois University w USA, gdzie spędziłam większość mojej kariery naukowej.
Maria Mucha jest absolwentką fizyki na UŁ. W Politechnice Łódzkiej pracowała początkowo na Wydziale Chemicznym. W 1992 roku związała się z Wydziałem Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska.
Daty kolejnych awansów naukowych: 1970 r doktorat z fizyki polimerów, 1987 rok habilitacja w dziedzinie nauk chemicznych, 2002 tytuł profesora w dziedzinie nauk technicznych.
Jestem adiunktem w Instytucie Informatyki FTIMS. Posiadam stopień doktora fizyki teoretycznej. Głównymi moimi zainteresowaniami naukowymi, oprócz informatyki kwantowej, są zagadnienia z pogranicza teorii informacji, mechaniki kwantowej i termodynamiki.
Studia inżynierskie, magisterskie oraz doktoranckie ukończyła na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Obecnie jest adiunktem w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ.