Formularz wyszukiwania
dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka
26 marca 2024
Jajko jest doskonałym produktem spożywczym w naszej diecie. Gdy czasami myślę, co zapakowałabym na bezludną wyspę, to byłyby to z pewnością jajka, gdyż ich skład jest prawie idealny. Zawierają one praktycznie wszystkie składniki odżywcze, no może za wyjątkiem witaminy C.
8 lutego 2024
W Polsce w tłusty czwartek do dystrybucji trafia około 100 milionów pączków, to około 700 tys. ton słodkiej i dość tłustej przyjemności. Jeden pączek waży od 60 do 80 g i w zależności od receptury, jego spożycie dostarczy od 200 do 400 kcal.
20 grudnia 2023
Zupa grzybowa, rybna czy barszcz czerwony z uszkami? Wszelkie statystyki (średnio 75%) wskazują na popularność barszczu czerwonego.
19 lipca 2023
Zaproponowałyśmy nowatorską mieszankę do wytworzenia opakowań, która składa się nawet do 80% z wytłoków, reszta dodatków to produkty naturalne, zbożowe.
17 lutego 2022
Fleksitarianizm to coś pomiędzy typową dietą stosowną w krajach rozwiniętych, obfitującą w białko zwierzęce i produkty przetworzone, a wegetarianizmem.
9 lutego 2022
Jeść mięso czy nie jeść? Oto jest pytanie! Zadają je sobie coraz częściej konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie, którzy w obliczu wątpliwości rezygnują z konsumpcji mięsa.
4 marca 2021
Ze względu na niepowtarzalny skład oliwy z oliwek, nazywanie jej eliksirem młodości, nie jest tylko marketingowym sloganem, ale jest naukowo potwierdzane. Systematyczne spożycie oliwy z oliwek wpływa na poprawę pamięci, koncentracji u ludzi, także w wieku dojrzałym i u seniorów.