dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka

Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka naukowo pasjonuje się tematami dotyczącymi podwyższania wartości odżywczej i aktywności biologicznej kiełków. Interesuje się projektowaniem żywności nowej generacji, przemianami oraz poprawą stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności. W kręgu jej zainteresowań są także: innowacyjne opakowania, dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowania trwałości, związek diety ze stanem zdrowia i wpływem na długowieczność.

 

Ekspertka bardzo ceni sobie pracę ze studentami, przekazuje im z zapałem wiedzę i dzieli się własnym doświadczeniem. Ma optymistyczne podejście do życia, nauki i ludzi. Od najmłodszych lat prowadziła doświadczania w kuchni, na dachu i w ogrodzie. Na początku swojej studenckiej drogi zawodowej była przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Kollaps, a obecnie jest jego opiekunem.

 

Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności jest pełnomocniczką dziekana ds. promocji. Od 8 lat z pasją dzieli się swoją wiedzą także z najmłodszymi studentami Politechniki Łódzkiej,prowadząc warsztaty i wykłady na Łódzkim Uniwersytecie Dziecięcym.

   Szczęśliwa mama dwójki dzieci. Interesuje się sztuką, szczególnie malarstwem współczesnym. Lubi muzykę, pływanie, taniec i górskie wędrówki. Uwielbia eksperymentować w kuchni, przyrządzając prozdrowotne potrawy dla rodziny i przyjaciół. Od lat jest propagatorką zdrowego stylu życia

Dr inż. Gałązka-Czarnecka w cyklu „Nauka movi(e)” opowiadała o kulinarnych tradycjach świątecznych. 

Ze względu na niepowtarzalny skład oliwy z oliwek, nazywanie jej eliksirem młodości, nie jest tylko marketingowym sloganem, ale jest naukowo potwierdzane. Systematyczne spożycie oliwy z oliwek wpływa na poprawę pamięci, koncentracji u ludzi, także w wieku dojrzałym i u seniorów. Ponadto zawarte związki fenolowe, tokoferole działają przeciwstarzeniowo. Tokoferol zapobiegania uszkodzeniom oksydacyjnym skóry wywołanym przez promieniowanie UV.